Türkiye de Mayıs İçinde Gerçeklesen Ölümlü İş Kazaları İstatistik Raporu

Türkiyede İş Kazaları 

Türkiye de son yıllarda iş güvenliğine verilen önem gittikçe artmakta. Ancak iş güvenliği kültürünün oluşması açısından disiplinli bir eğitim sürecinin geçmesi çok önemlidir. (Rapor istatistikleri aşağıdaki video da paylaşılmıştır.)

İnsan hayatı herşeyden önemli, çünkü bir çocuk babasız büyüdüğü zaman, sahipsiz kalır, ona destek verecek insan artık yoktur! 

Çünkü bir çocuk anasız kaldığı zaman şefkatsiz kalır, onun başını okşayacak bir el, bir anne artık yoktur.

İş güvenliğinin en önemli yanı, ölümü önlemek, insanların yaşamasını sağlamaktır. İnsanlar yaşarsa ve özellikle mutlu bir şekilde çalışırsa ancak topluma faydalı bir birey haline gelir.

İnşaat sektöründe gelişen üretim oranı, iş kazalarını da artırmakta. İnşaat sektöründe Türkiye'nin iyi bir düzeyde olduğunu düşünüyorum. Önemli şirketler ve iş güvenliği standartlarının iyi bir düzeyde uygulayan firmalar var. 

Temel problem bu şirketler değil; asıl problem bu şirketlerin çalıştığı, isg kültüründen yoksun, merdiven altı şeklinde çalışan küçük taşeron firmalar.

Bu firmaların sahipleri 3-5 kuruşun hesabını yapmaktadır. İş güvenliği ve insana saygı hak getire!

Diğer problem taşralar ve tarım alanları. Bu yerlerde tarım çalışanları çok büyük sıkıntılar yaşamaya devam etmektedir. Sayısal veriler de buna işaret ediyor.

Aşağıdaki, video da iş güvenliği mayıs ayı ölümlü kazalarının istatistik verilerini kısa film halinde paylaştık. Bu videoyu işverenlere ve çalışanlara izletmenizi tavsiye ederiz.



İş Güvenliği Eğitim Kalitesi Artırılmalı


İş güvenliğini kazalarını önlemek, iş güvenliği eğitimlerinden başlar. Eğitim ile çalışanların bilinç altına mesaj verilmeli ve dengeli bir tarz da eğitim verilmeli. Karşımızdaki insanlar yetişkin bireyler, bazılarının torunları bile var. Örneğin yüksekte çalışma eğitiminde ezberden kaçıp pratik örnekler ile sistemi ve kazaları gösterip buna dair çözümleri yine pratik örnekler ile sunarsan işçinin aklında hayat boyu paylaştığınız bilgiler kalır. Ezberleyen insanlar, ezberletir. Eğitim de ezbere yer olmamalı.


İş güvenliği eğitimlerin de tehdit olmamalı ancak ciddiyet olmalı. Sıkıcı örneklerden ve aşırı fazla teknik hesapları anlatmaktan uzak durun 


Yetişkin insanlara tehdit ile hiçbir şey öğretemeyiz. Diğer önerim ise, iş güvenliği konusunun dışına çıkmayın ve işçilere söz hakkı tanıyın, yaşadıkları kazaları anlatsınlar veya gördükleri kazaları ancak bu noktadan sonra işçilere çok fazla çözüm önerisi için söz tanımayın. Çünkü çoğunun önerdiği isg çözüm önerilerinde temel anlamda çok büyük teknik hatalar olacaktır.  Bu yanlış önerileri dinleyen diğer işçiler ise sizin söylediklerinizi unutup, yanlış verilen örnekleri akıllarında tutacaktır. Bunun sebebi geçmiş yıllarda olan eksik iş güvenliği uygulamalarından gelen disiplinsiz bir isg bakış açısı olmasından kaynaklı olmasıdır. 
5S İSG

Yorumlar

Popüler Yayınlar