Yeni Başlayanlar İçin Excel Risk Değerlendirmesi Raporu ve Başlangıç Eğitimi

Risk değerlendirmesi tüm paket excel dosyası ve eğitim sunumu
Risk değerlendirmesi tüm paket excel dosyası ve eğitim sunumu

Risk değerlendirmesi paket içeriğinde neler var? Detaylı anlatım ve excel dosyası yazımızda.

Yeni Başlayanlar İçin Excel Risk Değerlendirmesi Raporunu açtığımızda karşımıza menü bölümü çıkacak. Menü bölümünü kullanarak dosya hakkında ön izlenimi hızlı gerçekleştireceksiniz. Menü toplamda 12 bölümden oluşmaktadır. Tüm sayfaların print (çıktı) ayarları yapılmıştır. 

Paylaştığımız tüm maddeler sadece örnektir.

1- 5x5 Matris Puanlama (RİSK = OLMA OLASILIĞI X ZARARIN ŞİDDETİ)

Puanlama sayfasında İş sağlığı ve güvenliği tehlikeleri ve Çevre boyutları tehlikeleri kategorize edilmiştir. (Çok ciddi, ciddi, orta, hafif, çok hafif) Zarar (şiddet) puanlamasını yaparken tehlikenin sonuçlarını iyi analiz etmek gerekiyor. Aslında risk analizi sahadaki Başlangıç Tehlike Analizi – (Preliminary Hazard Analysis – PHA) ve iş güvenliği analizi (jsa) ile başlayan bir süreç. İş güvenliği analizi (job safety analysis) nasıl yapılır örnek videosu için tıklayınız.

Tablo 3 de olasılık puanlaması verilmiştir. Olasılık puanlamasında geçmiş kazaların istatistikleri ve ramak kala olayların raporlarını incelemeniz daha hassas verileri vermenizi sağlayacaktır.

Matris puanlama sistemi ve öncelik sırasını belirlemek için linkteki eğitime de göz atmanızı öneririz. 
Resim Kaynağı: https://harunarabaci.blogspot.com.tr

5- Genel Rapor & 6- İşyeri hakkında bilgi toplama & 7- Risk Analizinin Amacının Belirlenmesi

Bu maddelerdeki raporlar risk değerlendirmesi başlangıç sürecini oluşturan önemli dokümanlardır. Bu dokümandaki sorular işyeri hakkındaki genel fikrinizi oluşturmak için önemli bir adım olacaktır. Genel Rapor excel sayfası tasarımı için Abdullah BOZKIR (İş Güvenliği Uzmanı) teşekkür ederiz. 

2- Örnek Risk Değerlendirmesi

Örnek risk değerlendirmesi sayfasını sizlerin rahatça risk analiz formunu doldurup çıktı almanız için tasarladık. Sayfanın başında şirket bilgisini, adresini, tehlike sınıfını ve gerekli bilgileri koyduk. Buradaki bölümleri kendi şirketiniz ve tarihinize göre revize edebilirsiniz.


RİSKLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE KONTROL SONRASI DÜZELTİCİ ÖNLEYİCİ FAALİYETLER


Risk değerlendirmesi iki ana başlık altında toplanmakta. Tehlike analizini yaparken sizler için veri tabanı excel sayfasını oluşturduk. Bu sayfada toplamda 747 madde sıralanmıştır. Ancak kesinlikle bu maddeler doğru ve ben tehlike analizini bu maddelere göre yapıcam yanılgısına sakın düşmeyin. Siz öncelikle tehlike analizi eğitimde anlatılan sıralamada yapın. Alınacak tedbirlerde mutlaka ilk tehlikeyi ortadan kaldırmak hedefiniz olsun. Tehlike kaynakları excel sayfasını kullanarak karşınıza çıkabilecek maddeleri genel özet halinde görebilirsiniz. 


Not: Excel dosyamız yazının en alt kısmındadır

Risk değerlendirme matrisinde otomatik renklendirme formülü sayesinde hesapladığınz risk puanlara renklerine göre kategori edilecektir böylece her hücre için renklendirme ile vakit kaybınız olmayacak.

Risk analizi ve saha isg çalışmalarında risk seviyesini kabul edilebilir seviye çekmek kaza oranını ciddi bir seviyede düşürecektir. Kontrol faaliyetlerinin uygulama adımlarının sadece sorumluluğu hse ekipleri değildir. Mutlaka hse (isg) ve construction (inşaat) ekipleri bir arada çalışmalıdır.

Örnek risk değerlendirmesi dosyasında puanlamalar ve etki hücreleri sadece sizlere veri kaynağı olması açısından doldurulmuştur. Risk değerlendirmesindeki kontrol adımlarını copy-paste yapmanızı kesinlikle önermiyorum. Kendinize mutlaka güçlü bir veri tabanı dosyası kurun böylece geriye döndüğünüzde elinizdeki maddelere hızla ulaşabilirsiniz

İMZALAR VE FOTOĞRAFLAR (ÖNCESİ VE SONRASI ŞEKLİNDE) MUTLAKA RAPORDA OLSUN!



8- Risk Analizi Kontrol Planı

Sahadaki detaylı risk analizinden sonra, risk gruplarını kategorize etmiştik. Bu sayfada kaç tane 1. derece kategoride risk var, kaç tane 2. derece kategoride risk var bunların sayısal analizini yapıyoruz. Böylece isg toplantılarında aylık sunumlarımızı sayısal veriler ile gerçekleştirebilicez. Eğersay formülünün etkin kullanımı için A sınıfı Uzman Ömer Şenkal teşekkür ederiz. 

9- Prosedür & 10- Risk Değerlendirmesi Kapak Sayfası

Risk analizi sürecini tamamladıktan sonra prosedür ve kapak sayfasını hazırlamamız gerekli. 6331 İSG-Risk Değerlendirmesi Yönetmeliğindeki maddeleri takip ederek ve seçtiğiniz risk analiz metodunu anlatarak sizlerde prosedür oluşturabilirsiniz. 


Eğitmleri için www.druz.com.tr ye teşekkür ederizç Eğitimlerin linki bu site üzerinden paylaşılmıştır. 
Excel takip dosyası son sürümü için tıklayınız.

Yorumlar

  1. Site çok güzel olmuş.Bilgiler harika.Geliştirilebilir

    YanıtlaSil
  2. Ömer Bey, pozitif eleştirileriniz için teşekkür ederiz. Kategori ve online arşiv çalışmalarımız devam etmektedir. İyi haftalar dileriz.

    YanıtlaSil
  3. teşekkür ederim ellerinize sağlık güzel bir çalışma olmuş. Excel takip dosyası son sürümüne ulaşamıyorum nasıl yol takip etmem gerekir acaba. teşekkürler şimdiden

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Sevda Hanım, geri dönüşleriniz için çok teşekkür ederiz. Excel takip dosyasının son sürümüne ilgili linklerden ulaşabilirsiniz https://yadi.sk/i/MByysUY-3Kjbfh ve https://5sisguvenligi.blogspot.com.tr/2017/07/excel-ile-dosya-takibi-dosyas-yenilendi.html
    Facebook 5S İş Güvenliği Forum grubunda dosyaların son revizyonları güncel olarak paylaşıyoruz. Linkimiz https://www.facebook.com/groups/811665518991349/?fref=ts
    İyi çalışmalar dileriz.

    YanıtlaSil
  5. gercekten cok güzel olmuş ellerinize sağlık.birde bir şey isteyebilirmiyim mesala çiftlik risk analizi gibi bazı konularda örnek analizleriniz var mı ? yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar