RİSK DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILIR? | İZMİR | İSG UZMANI | RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPTIR | BÖLÜM 1 RİSKİN ANA BİLEŞENLERİ

İşçi sağliği ve güvenliğinde risk analizleri nasil yapilmalı?



Öncelikle İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ çalışması yapmak gerekir. Risk kavramının bileşenleri doğru bir şekilde kavranmalıdır ve bu kavramların çalışan kesime pratik örnekler ile açıklanması gerekmektedir.
İş güvenliğinin temel hedefi çalışanın sağlığını korumaktır. Çalışanın sağlığını en hızlı etkileyen olgu İŞ YERİ KAZALARIDIR. Bu durum bazen kaynak tüpünün patlaması bazen marangozhanede makine koruyucusunun kullanılmamasında dolayı ciddi el yaralanmaları. Aslına bakıcak olursak her kazanın bir sebebi, tehlikenin oluşma olasılığı ve insan sağlığı üzerinde etkisi vardır.

Kaza; ani, istenmeyen ve planlanmamış, genellikle ölüm, yaralanma veya maddi hasarla sonuçlanan bir olaydır veya önceden bilinmeyen istem dışı bir olgu sonrası meydana gelip kontrol dışına çıkan ve kişinin bedensel bütünlüğüne zarar verebilecek ya da maddi hasara neden olabilecek nitelikteki olaylardır.
Şimdi yukarıda tarif edilen; ani, istenmeyen, genellikle ölüm, yaralanma veya maddi hasarla sonuçlanacak olan iş kazasının nasıl planlanacağını inceleyelim:

Tehlike: İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek, çalışanı veya işyerini etkileyebilecek zarar veya hasar verme potansiyeli anlamına gelir.

Risk: Tehlikeden kaynaklanacak kayıp, yaralanma ya da başka zararlı sonuç meydana gelme ihtimalidir. Günlük hayat da yaşamın içerisinde risk herzaman azda olsa vardır. Örnek vermek gerekirse,
•Caddeyi karşıdan karşıya geçerken yoldaki trafiği kontrol etmeme
•Atan sigorta şartelini kontrol etmek için güvensiz sandalye üzerine çıkmak

Kısacası Risk: Belirli bir tehlikeli olayın meydana gelme olasılığı ile bu olayın sonuçlarının ortaya çıkardığı zarar, hasar veya yaralanmanın şiddetinin bileşimini ifade eder.
Rutin işlerde bizi en çok yanıltan etken Ramak Kala Olaylarının göz ardı edilip aynı gün içinde unutulmasıdır. Aslında ramak kala olaylar, kazanın habercisi olup bizleri daha fazla önlem almamızı gerektiren işaretlerdir.

Ramak kala: Yaralanmaya, sağlığın bozulmasına veya ölüme sebep olmadan gerçekleşen hasarsız olaylar.
Kısacası Ramak kala;
Ramak kala, zarar, yaralanma veya kayıpla sonuçlanmayan kazadır!
Kaza olmuş gibi önemle ele alınmalıdır!
Kazaların habercisidir!
Ucuz atlatılan kaza olarak da bilinir.



Aşağıdaki videoda görsel olarak kaza ve risk kavramlarını açıkladım. Daha detaylı bilgi için benimle iletişime geçebilirsiniz.



Youtube Kanalım: Youtube kanalımı takip ederek güncel videolara ulaşabilirsiniz.


Pratik saha bilgileri istiyorum: Bu linkte verdiğimiz temel saha iş güvenliği bilgileri mevcuttur.


Video özeti:

Tehlike (hazard) ve risk arasındaki fark nedir? Bugün sizlere tehlike ile risk arasındaki farkları basit örnekler ile açıklamaya çalıştım.

Tehlike, İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek, çalışanı veya işyerini etkileyebilecek zarar veya hasar verme potansiyeli anlamına gelir.

Risk ise Tehlikeden kaynaklanacak kayıp, yaralanma ya da başka zararlı sonuç meydana gelme ihtimalidir. Önce tehlike gelir sonra ise risk doğar, düşme tehlikesi sonrasında ölüm riski gibi.
Arge deparmanında ph derecesi yüksek asitler,vücut ile temaslarında ciddi zararlar oluşturacağı için tehlikeli kimyasallardır.

Eğer bu kimyasallar ile dikkatsiz çalışılırsa, bu kimyasallar vücüt ile temaslarında yanık riskini oluşturabilir.

Örnek olarak çamaşır suyunu düşünelim, bügüne kadar çamaşır suyu içip zehirlenen çoçukların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Baktığınız zaman çok basit bir hata olara gözükebilir ancak burda önemli olan tehlikenin oluşmasını önlemektir.  Bunun için bir dolap kullanılabilir veya kilitli bir rafa çamaşır suyu konulabilir. Çamaşır suyunun tehlikesi aynı olsada burda çoçuğun çamaşır suyuna ulaşma olasılığını ortadan kaldırıyoruz.

Eğer çamaşır suyu hala birisi tarafından içilerse burda tehlike riske dönüşmüş olacaktır.
Diğer örneğimizde yüksek bir binanın üstünde çalışan bir işçiyi ele alalım. Burdakı tehlike yüksekliktir, ancak burdaki işçi emniyet kemeri kullanmaz ise yada ortak güvenlik önlemlerinden korkuluk kullanılmaz ise ve özellikle işçi yüksek binanın kenar boşluğunda böyle çalışırsa riskli bir çalışma ortaya çıkar.

Özellikle el aletleri (çekiç, taşlama makinesi gibi aletler el vey göz yaralanmalarına sebep olabilceği için tehlikelidir. Eğer bu el aletlerinin bakımı yapılmaz ise veya düzensiz kullanılırsa riskli bir çalışma ortaya çıkar.

Benzin aşırı parlayıcı bir kimyasaldır. Çünkü buharlaşma hızı diğer sıvılardan çok daha fazladır.  Eğer ateşli çalışmaların yanında böyle bir yanıcı madde bulundurulursa yangın çıkma riski çok fazladır.

Özetle, Tehlike: İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek, çalışanı veya işyerini etkileyebilecek zarar veya hasar verme potansiyelini ifade eder.


Risk ise Tehlikeden kaynaklanacak kayıp, yaralanma ya da başka zararlı sonuç meydana gelme ihtimalini ifade eder

Resim Kaynağı: pixabay.com

Yorumlar

Popüler Yayınlar