İşyeri sahipleri dikkat! Az tehlikeli işyerlerinde de 1 Temmuz'da iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu az tehlikeli işyerşeri içinde başlıyor!

Ayda 13 bin TL ceza ödememek için neler yapılması gerekiyor bütün detaylar haberimizde yer verdik.

İsg Uzmanı çalıştırma zorunluluğu

1 Temmuza hazır mısınız? Cezası aylık 13 bin lira
Kundura tamircisinden yufkacıya, taksi durağından eczaneye, fırından sepet üreticisine kadar uzanan geniş bir yelpazede yer alan ve yüz binlerle ifade edilen küçük ölçekli işletmede, 1 Temmuz'dan itibaren başlayacak işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu nedeniyle telaş başladı.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, 2012 yılında çıktı. Ancak yasada yer alan bazı uygulamalar için işletmelere, sınıflarına göre geçiş süreleri tanındı. Yasa ile işyerlerine iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getirildi.

Az Tehlikeli İşler kapsamında çalışan sayısı 50’nin altında olan işletmeler için kanunun 6. maddesinde yer alan yükümlülüklerin başlama tarihi olarak 1 Temmuz 2016 tarihi belirlenmişti. Ancak uygulama 1 Temmuz 2017'ye ertelendi ve bu tarihten itibaren çalışan sayısı 50'inin altında olan az tehlikeli iş yerleri de, hekim ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunda olacak.

Temmuz'da yasanın tamamı kapsama girecek!
50'den az çalışanı olan (1-49 arası) az tehlikeli iş yerleri ile kamu kurum ve kuruluşları için İSG personeli çalıştırma yükümlülüğü 1 Temmuz 2017'da başlıyor. Dolayısıyla az tehlikeli olup 50'nin altında çalışanı olan iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme yükümlülüğü 

1 Temmuz 2017 tarihinde başlamış olacak.

Bu iş yerlerinde diğer sağlık personeli (hemşire, sağlık memuru) görevlendirme zorunluluğu bulunmadığını hatırlatmış olalım.
Pratikte, çoğu işyeri bu hizmeti iş yeri hekimleri ve uzmanları ile sözleşme yaparak alıyor. Ancak bir veya iki kişinin çalıştığı çay ocağı, kundura tamircisi gibi yerlerin sahiplerinin bu hizmeti alması kazancı belli olan bu kişilere önemli bir külfet getirecek.

Bu nedenle küçük işletmelerde bir telaşın yaşandığını söylemek mümkün. 

Yasadaki bu yükümlülüğü yerine getirmeme cezası ise 13 bin liraya kadar çıkabilecek.

Çalışma Bakanlığı'nın kriterlerine göre, az tehlikeli kapsamına giren 138 tip işletme var. Bu listeye aşağıda paylaştığım linkten ulaşabilirsiniz.

Aşağıdaki videoda görsel olarak güvenli merdiven kullanımını açıkladım. Daha detaylı bilgi için benimle iletişime geçebilirsiniz.


https://youtu.be/bkE4FbKq2MA

Youtube Kanalım: Youtube kanalımı takip ederek güncel videolara ulaşabilirsiniz.


Haber Kaynağı: hürriyet.com
Resim Kaynağı: pixabay.com



Yorumlar

Popüler Yayınlar