MESLEĞE BAŞLAMADAN ÖNCE HER MÜHENDISIN ÖĞRENMESI GEREKEN 6 KURAL

Uzmanlık alanınız ne olursa olsun, her mühendisin işlerinde iyi olabilmesi için bilmeleri gereken ortak şeyler vardır. Konuyu incelemek için harcadığımız zamanların birçoğu, bizi ileride doğabilecek görevlerin çoğuna hazırlar. Bu zaman dilimiyle birlikte, bazı beceriler doğal olarak kendiliğinden gelir.

Aşağıdaki linkten zaman yönetimi ile ilgili 5S İŞ GÜVENLİĞİNİN sizler ile paylaştığı excel dosyasasını inderebilirsiniz!


İşte her iyi mühendisin bilmeye ihtiyacı olan 6 kural.


1- ZAMANINIZI VERIMLI BIR ŞEKILDE YÖNETIN


İyi bir mühendis olmak için birden çok görevi aynı günde organize etme becerisine sahip olmak gerekir. Zamanınızı etkili bir şekilde yönetemiyorsanız, tüm iş akışı yakında çökecektir. Planlama aşaması için görev listeleri yapmak ve iş akışını zaman dilimlerine ayırmak, iş yükünüzü düzenlemenize yardımcı olucaktır. Zaman yönetimini etkili bir şekilde kullanırsanız, gün içersinde çok daha fazla boş vaktiniz kalınca bu sizin mental anlamda rahatlamınızıda sağalyacaktır.



2- MÜHENDISLIK ALTYAPISINI OLUŞTURAN TEMEL BECERILERINIZI HIÇBIR ZAMAN UNUTMAYIN!


Mühendislik bölümleri, başarılı bir mühendis olması için gerekli olan becerilere ilişkin temel bilgileri öğretir. Her gün karmaşık denklemler uygulamasak bile, temel altyapımızı oluşturan bu bilgileri canlı tutmak bize iş yaşamında başarıyı ve farkındalığımızı artırmamıza yardımcı olacaktır.


3- KİBİRLİ OLMAYIN AMA KENDİNİZDEN EMİN OLUN


Bazı insanlar, mühendis oldukları için kendileriniN diğer insanlar çok daha fazla akıllı olduğnu düşünüp, diğer insanlara kibirli bir şekidle davranma hakkının olduğunu sanıyor. Ancak kibirli davranmaktan ziyade, kendinizi ispatlamanın en iyi yolu stres altında iyi çalışmak ve Pratik de problem çözme becerileri geliştirmektir. Bir mühendis için stres kaçınılmazdır. Bu nedenle, başarılı bir mühendis olmak istiyorsanız karar verme becerilerinizden emin olmanız gerekir.


4- DIĞER MÜHENDISLIK DISIPLINLERINI KAVRAYABILME


Hangi alanda çalışırsanız çalışın, diğer mühendislerin yaptıklarıyla ilgili temel bilgileri öğrenmeniz size iş yaşamında başarıyı getirecektir. Diğer mühendislik departmanlarıyla çalışmak söz konusu olduğu zaman, geniş bir bakış açısıyla çalışmak verimi ciddi bir şekilde artıracaktır. Alanınız dışındaki temel bilgilere sahip olma sizi iyi bir mühendis olma yolunda bir sonraki seviyeye taşıyacaktır.


5-  SUNUM BECERINIZI GELIŞTIRIN


Toplum tarafından, mühendisler içe dönük ve sosyal olarak toplumdan uzak olarak algılanır , ancak başarılı bir mühendis olabilmek sosyal olarak toplumda oluşan bu önyargıyı kırmak ve iletişim becerilerini geliştirmek çok önemlidir. Özellikle içe dönük doğanız var ise bununla mücadele edin ve zincirleriniz kırın. Aslında sosyalleşme ve sunum becerisi, matematik öğrenmek gibidir, ne kadar fazla işlem yaparsanız o kadar matematiğiniz gelişir, sosyal hayat da ne kadar fazla iletişim kurmaya çalışırsanız sunum becerinizde o kadar gelişecektir.

6- RISK VE ÖDÜL ARASINDAKİ DENGEYİ KURUN


Önemli kararlar alırken, mühendislerin projelerde oluşabilecek risk ve kazançları arasındaki oranları tartmaları gerekir. Yapılan yatırımını uzun vadede kendilerine zarar mı yoksa kazanç mı olarak geri döneceğine karar vermeleri gerekir. Yapılacak detaylı analizler ile riskin alınıp alınmayacağına değip değmeyeceğine karar vermek ileri vadede çok önemlidir.

Kaynak: http://interestingengineering.com
Resimler: https://pixabay.com


Yorumlar

Popüler Yayınlar